برای گرفتن کارت سلامت آزمایش اعتیاد گرفته می شود ؟

برای گرفتن کارت سلامت آزمایش اعتیاد گرفته می شود ؟

یکی از موارد اصلی در حمل و نقل جاده ای، وجود یک راننده سالم و سلامت است.

البته لازم به ذکر است که موارد دیگری نیز وجود دارند که موجب یک حمل و نقل ایمن می شوند. به طور مثال داشتن یک خودرو مناسب و با کیفیت از لازمه این کار است، یا مطلع بودن از مسیر های جاده و وضعیت آب و هوا.

اما همان گونه که اشاره شد مهم ترین موضوع راجع به حمل و نقل در جاده، وجود یک راننده ماهر است که اگر این آزمایشات را گذرانده باشند، در سلامت روحی و جسمی بالایی قرار دارند.

اگر یک راننده ویژگی های گفته شده را داشته باشد قطعاً در شرایط نامطلوب می تواند بهترین عملکرد خود را نشان دهد و خود و اطرافیانش را از خطر دور کند و در امان نگه دارد.

در رانندگی مجوزی مانند گواهینامه وجود دارد که سلامت آن فرد راننده را تأیید می کند. به این مجوز (کارت)، کارت سلامت راننده می گویند و برای دریافت این مجوز باید آزمایشات کارت سلامت رانندگان را طی کنید.

چه زمانی آزمایش اعتیاد طب کار انجام می شود؟

تست اعتیاد یکی از انواع آزمایش ها می باشد که معمولا آن را بعنوان یکی از آزمایشات قبل از ازدواج می شناسیم. با اینکه می توان پرکاربردترین دلیل انجام تست اعتیاد را موضوع ازدواج دانست اما انجام این آزمایش در کشور ما دلایل مهم دیگری نیز دارد. از جمله مواردی که در آن ها نیاز به انجام آزمایش اعتیاد وجود دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پیش از استخدام:

به منظور جلوگیری از استخدام افراد معتاد صورت می گیرد. در این حالت متقاضی شغل رضایت انجام ازمایش را می دهد و در صورت مثبت شدن نتیجه کارفرما از اشتغال آنها جلوگیری می کند.

شک منطقی:

در زمانی که سرپرستان یا مدیر کارخانه به رفتار یک شاغل شک کند و نشانه ها و علائم اعتیاد به مواد مخدر را ببیند می تواند درخواست آزمایش برای وی بدهد.

بعد از حادثه:

گاهی اوقات بعد از ایجاد آسیب های مالی یا جانی توسط فرد از وی تست اعتیاد به خصوص الکل گرفته می شود. اگرچه وجود الکل یا ماده مخدر ممکن است عامل ایجاد حادثه نباشد.

به صورت تصادفی:

این عمل به صورت تصادفی و پیش بینی نشده انجام می شود.

معاینات دوره ای:

گاهی این آزمایش توسط برخی کارفرمایان به صورت دوره ای به خصوص سالانه صورت می گیرد.اما در صورت مشخص بودن زمان انجام آزمایش کارکنان ممکن است قبل از انجام آزمایش ترک موقت کنند.

بازگشت به کار:

گاهی اوقات کارکنانی که معتاد بوده اند و برای درمان ترک اعتیاد از شغل خود غیبت داشته اند قبل از بازگشت به کار آزمایش اعتیاد از آنها گرفته می شود.

دیگر موارد: گاهی اوقات ممکن است برخی کارفرمایان به منظور پیگیری وضعیت یا بازتوانی به صورت دوره ای این کار را انجام دهند. گاهی اوقات نیز از بین افراد یک کارگاه یا سازمان فقط افراد مشکوک را جهت آزمایش می فرستند. ممکن است این آزمایش به صورت داوطلبانه نیز صورت گیرد.

کارت سلامت رانندگان چیست؟

این کارت به دستور سازمان راه و ترابری برای رانندگان اجباری است که این موضوع بسیار به رانندگان کمک می کند و مفید است زیرا از آسیب های ناشی از تصادفات رانندگی جلوگیری می کند.

رانندگان زحمتکش و پر تلاش خودرو های حمل بار، مدت زمان بسیار زیادی بر روی صندلی در حالت ساکن مشغول رانندگی هستند، به این خاطر ممکن است به مشکلاتی مانند بیماری های قلبی و عروقی، اسکلتی، عضلانی، بینایی و شنوایی دچار شوند.

از این رو انجام آزمایشات کارت سلامت رانندگان موضوع بسیار حائز اهمیتی است زیرا در این آزمایشات، تست هایی از راننده گرفته می شود که سلامتی راننده تضمین شود و به نوعی از مشکلات بالا جلوگیری شود.

در صورت هر گونه مشکلی، راننده برای ادامه فعالیت خود باید آن مشکل را برطرف کند تا بتواند مجدداً خدمت کند. بنابراین توصیه می شود که با انجام آزمایشات کارت سلامت رانندگان، سلامتی و تندرستی خود را حفظ کنید و سریعاً به دریافت این کارت اقدام کنید زیرا بسیار پر کاربرد و حائز اهمیت است.

ب کارت سلامت آزمایش اعتیاد گرفته می شود

بررسی اعتیاد در محیط‌های مختلف

با توجه به اهمیت پیشگیری و شناسایی زودهنگام مشکلات مرتبط با مواد مخدر، آزمایش‌های اعتیاد در سنین جوانی و بزرگسالی بسیار مهم هستند. این آزمایش‌ها می‌توانند در این سنین به صورت خودخواسته یا به دلیل ارجاع از سوی متخصصان بهداشت روانی یا پزشکان انجام شوند.

در بعضی موارد، فرد خود ممکن است به دنبال انجام آزمایش باشد؛ مثلاً اگر احساس کند که دچار مشکلاتی ناشی از مصرف مواد مخدر شده است یا قصد دارد وضعیت خود را بررسی کند.

همچنین، در برخی موارد، افرادی که در محیط‌هایی نظیر مدارس، محیط کار، محیط دانشگاهی یا حتی در محیط‌های بهداشتی مورد نظر قرار می‌گیرند، ممکن است مورد ارزیابی و آزمایش قرار بگیرند، به خصوص اگر اعتقاد داشته باشند که ممکن است به مواد مخدر وابسته شوند یا ممکن است با مواد مخدر در تماس قرار بگیرند.

در همه حالات، انجام آزمایش می‌تواند به عنوان یک ابزار مهم در شناسایی و پیشگیری از مشکلات مرتبط با مواد مخدر و وابستگی به آنها مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایش‌ها ممکن است از نظر فیزیکی، شیمیایی، و روانشناختی صورت گیرد و بسته به نیازهای هر فرد و شرایط مختلف، متفاوت باشند.

انواع آزمایش اعتیاد

آزمایش‌های اعتیاد به مواد مخدر و وابستگی به آنها می‌توانند بر اساس نوع مواد مخدر، نوع نمونه (ادرار، خون، مو و غیره)، و همچنین هدف آزمایش (تشخیص، ارزیابی، پیگیری و غیره) متفاوت باشند. در زیر، برخی از انواع آزمایش‌های اعتیاد معمول ذکر شده است:

آزمون ادرار (Urine Drug Test):

این یکی از شایع‌ترین آزمون‌های اعتیاد است که برای شناسایی مصرف مواد مخدر و متابولیت‌های آن در ادرار استفاده می‌شود.
مواد مخدری مانند مواد مخدر تحت نظارت (مانند مواد مخدر، کوکائین، متامفتامین، THC) و مواد مخدر غیرقانونی (مانند هروئین، مورفین، LSD) ممکن است در این آزمون شناسایی شوند.

آزمون خون (Blood Drug Test):

آزمون خون معمولاً برای تشخیص مصرف مواد مخدر و متابولیت‌های آن در خون استفاده می‌شود.
این آزمون ممکن است برای مواردی که نیاز به دقت بیشتری دارند یا در مواقع ضروری مورد استفاده قرار گیرد.

آزمون مو (Hair Drug Test):

در این آزمون، نمونه‌ای از موی فرد جمع‌آوری شده و برای شناسایی مواد مخدر و وابستگی به آنها استفاده می‌شود.
این آزمون می‌تواند مصرف مواد مخدر را در طول مدت زمانی قابل توجه (مثلاً چند ماه یا حتی چند سال) شناسایی کند.

آزمون‌های تشخیصی دیگر:

علاوه بر آزمون‌های فیزیکی، آزمون‌های روانشناختی و ارزیابی همچنین می‌تواند برای تشخیص وابستگی و مشکلات مرتبط با مصرف مواد مخدر استفاده شود.

به طور کلی، هر آزمون اعتیاد دارای مزایا و محدودیت‌های خاص خود است و بسته به شرایط و نیازهای موردی، انتخاب می‌شود. این آزمون‌ها می‌توانند در محیط‌های مختلفی از جمله محیط کار، محیط درمانی، محیط آموزشی و غیره استفاده شوند

ثبت نام و آزمایشات کارت سلامت رانندگان

ثبت نام برای دریافت این کارت، کار بسیار راحتی است و اصلی ترین موضوع برای این کار، مراجعه به مراکز پزشکی و انجام این آزمایشات است. در این آزمایشات باید برخی از تست ها را انجام دهید. شما برای ثبت نام این کارت، باید در ابتدا به مراکز صادر کننده کارت سلامت رانندگان باری مراجعه کنید و مدارک خود را ارائه دهید

این مدارک عبارتند از:

  • اصل و کپی گواهینامه رانندگی
  • اصل و کپی کارت ملی
  • کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی
  • یک قطعه عکس ۳ در ۴.

 

البته لازم به ذکر است با گذشت زمان و تغییر قوانین، این مدارک ممکن است به تغییراتی دچار شوند. به همین دلیل توصیه می شود قبل از مراجعه به این مراکز، از داشتن مدارک لازمه برای دریافت کارت سلامت رانندگان مطمئن شوید.

بعد از این مرحله، همانگونه که اشاره شد تست هایی از راننده به عنوان آزمایشات کارت سلامت رانندگان گرفته می شود

این آزمایشات شامل

  • تست روانشناسی
  • تست خواب
  • تست شنوایی سنجی
  • غربالگری بینایی سنجی و
  • آزمایش خون و ادرار

می شوند.

به همین دلیل رانندگان باید قبل از انجام این تست ها حتما ناشتا باشند.

تست های گفته شده برای افراد زیر ۴۰ سال کافی است اما برای افراد بالای ۴۰ سال انجام تست های قلبی و عروقی نیز الزامی است.

مواردی که به آن ها اشاره شد مربوط به سلامت جسمی افراد می شود اما در کنار این موارد برخی از مشاوره های پزشکی و روانشناسی نیز انجام می گیرد.

دلیل این امر این است که از سلامت روانی افراد نیز اطمینان حاصل شود و انجام این آزمایشات به صورت کامل انجام گیرد.

در آخر پس از گذراندن تمامی مراحل در صورت توانایی لازم در تمامی زمینه ها و موفقیت در تمامی تست ها، اطلاعات فرد در سیستم ثبت می شود و برای صادر شدن کارت سلامت او باید منتظر ماند.

همچنین لازم به ذکر است اگر راننده برای دریافت کارت سلامت خود، برای اولین بار اقدام می کند و این آزمایشات را طی می کند، باید در برخی از دوره های آموزشی که لازمه شناخت مباحث پایه برای بیماری های مختلف است، شرکت کند.

عدم صلاحیت در آزمایشات کارت سلامت رانندگان

همانگونه که در مطالب بالا اشاره شد؛ در انجام آزمایشات کارت سلامت رانندگان، تست هایی انجام می گیرد که این تست ها عبارتند از

  • بینایی سنجی
  • شنوایی سنجی
  • تست خواب و اینگونه موارد.

اینک هر یک از این تست ها را مورد بررسی قرار می دهیم.

اختلالات بینایی:

اگر در این آزمایشات مشكلاتی در بینایی خود مانند کاهش حدت بینایی، کاهش میدان بینایی، اختلال دید رنگی، دید تک چشمی داشته باشید در معاینات بینایی رد خواهید شد. اپتومتریست این موارد را با استفاده از دستگاه های مخصوص یا تابلوی بینایی سنجی دیجیتال که استاندارد است، انجام می دهد.ا

ختلالات شنوایی: اگر در آزمایشات کارت سلامت رانندگان در شنوایی مشکلاتی مانند کاهش شنوایی داشته باشید، این مورد را با انجام PTA در اتاقک آکوستیک بررسی می کنند.

اختلالات غدد آندوکرین:

اگر در آزمایشات کارت سلامت رانندگان به مشکلاتی مانند دیابت نوع یک یا دیابت نوع دو که با انسولین درمان می شوند، دیابت هایی که با انسولین درمان نمی شوند (دیابت هایی که غیر وابسته به انسولین هستند)،

هیپوگلسیمی غیر دیابتی، بیماری های غده تیروئید، بیماری های غده پاراتیروئید، بیماری های غده هیپوفیز، بیماری های غدد آدرنال، آکرومگالی و انسفالوپاتی هپاتیک مبتلا باشید در این معاینات رد خواهید شد.

اختلالات کلیوی:

گر در این آزمایشات به بیماری هایی مانند نارسایی کلیه مبتلا باشید یا اگر پیوند کلیه موفقیت آمیز داشته باشید، پس از گذشت مدت زمان درمان خود باید پزشک متخصص طب کار وضعیت شما را بررسی کند و با تایید صلاحیت پزشک می توانید به رانندگی ادامه دهید.

اختلالات تنفسی:

اگر برای انجام آزمایشات کارت سلامت رانندگان به نارسایی تنفسی مبتلا باشید، در این معاینات رد خواهید شد.

سخن آخر

در آخر ما در این مقاله به بررسی کارت سلامت رانندگان پرداختیم و تمامی مشکلاتی که باعث رد شدن رانندگان در این معاینات می شود را بررسی کردیم. همچنین ثبت نام برای دریافت کارت سلامت راننده را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.

نظرات